Onko se totta, kun oli puhetta oikeuden päätöksen jälkeen että voi törmäillä muiden autoihin miten huvittaa?

Lakipuhelin vastaa:

Kiitos lakipuhelimelle esitetystä kysymyksestä.

Kysymyksellä ilmeisesti viitataan korkeimman oikeuden jokunen vuosi sitten antamaan päätökseen koskien itsekriminointisuojaa ja kolaria parkkipaikalla.

KKO linjasi, että jos törmääjä olisi jättänyt yhteystietonsa tai muuten ilmaissut törmänneensä toiseen autoon, olisi hän samalla ilmiantanut itsensä liikennerikkomukseen. Koska itsekriminointisuoja suojaa rikoksesta epäiltyä tai syytettyä, ei hänellä ollut velvollisuutta ilmoittaa törmäyksestä toiselle osapuolelle. Tätä samaa periaatetta noudatetaan kaikissa rikosasioissa alkaen pienistä rikkomuksista aina henkirikoksiin saakka.

Tämä ei siis anna oikeutta tehdä rikoksia, pientä tai suurta, mutta vahvistaa Suomen oikeusjärjestelmässä olevaa itsekriminointisuojaa, jolloin rikoksen tekijän/epäillyn ei tarvitse edesauttaa oman syyllisyytensä selvittämistä.

Vastauksena kysymykseen ennen päätöstä eikä nytkään ole sallittua törmätä toisen autoon. Tämä on siis edelleen kiellettyä, mutta törmäyksen sattuessa ei törmääjä ole velvollinen siitä ilmoittamaan toiselle. Jos törmääjä ei ilmoitusta tee, mutta hän jää muiden keinojen avulla kiinni, on hän korvausvastuussa aiheuttamastaan vahingosta sekä potentiaalisesti hän voi saada syyteen rikoksesta tai rikkomuksesta.

Pikaisen lakiavun tarpeessa soita Lakipuhelimeen 0600-18000, jossa lakimiehet antavat oikeudellista neuvontaa. Lakipuhelimen hinta on 2,44€/min + pvm.

Kiireellisissä tai pienissä asioissa voit soittaa lakipuhelimeen
0600-18000*, josta saat lakiapua.

Soittamalla lakipuhelimeen 0600-18000* saat nopeaa ja asiantuntevaa lakiapua. Lakipuhelimeen vastaa aina lakimies tai varatuomari. Lakimies puhelin on edullinen lakineuvonta puhelin.

*Lakipuhelin on maksullinen puhelin, josta saat lakineuvontaa puhelimitse. Puhelun hinta on 2,44 €/min+pvm. Jonotus on maksutonta. Laskutus tapahtuu kätevästi suoraan puhelinlaskulla.