Jaana kysyi:

”Voiko mökkikaupan perua jos on tekstiviestillä luvannut myydä mökkinsä henkilölle x hänen tarjoamaansa hintaan.

Kauppakirjoja ei ole tehty vielä.”

Kysymyksestä ei selviä tarkemmin onko myynnin kohteena kiinteistön vai määräalan kauppa.

Tässä vastauksessa oletetaan, että kyseessä on kiinteistön kauppa. Kun puhutaan kiinteistön kaupasta, on sitä säätelevä laki maakaari. Maakaaren mukaan esisopimus kiinteistön kaupasta tulee tehdä määrämuotoisena. Mikäli esisopimus on tehty maakaaren edellyttämällä tavalla, voidaan vaatia kaupan toteutumista eli ns. luontoissuoritusta, jolloin kauppa toteutuu esisopimuksen ehdoilla.

Mikäli esisopimusta ei ole tehty eli ollaan vain tarjousvaiheessa, ei yllä mainittua luontoissuoritus vaatimusta voida vaatia vaan tällöin aktualisoituu maakaaren sanktiosäännös, koskien kaupasta vetäytymistä. Tällöin kaupan tekemisestä kieltäytyneen osapuolen on korvattava toiselle osapuolelle ilmoittelusta, kiinteistöön tutustumisesta ja muista kaupantekoon liittyvistä tarpeellisista toimista aiheutuneet kohtuulliset kustannukset.

Kysymyksestä ilmenevillä tiedoilla näyttää siltä, että kyseessä on vasta tarjousvaiheessa oleva kiinteistönkauppa, jolloin kaupan voi perua ja korvausvastuu rajoittuu aiheutuneisiin kuluihin. Näitä kuluja voi olla muun muassa kiinteistöllä käyntikulut, rasitustodistusten tai vastaavien hankintakulut sekä puhelinkulut. 

Kiireellisissä tai pienissä asioissa voit soittaa lakipuhelimeen
0600-18000*, josta saat lakiapua.

Soittamalla lakipuhelimeen 0600-18000* saat nopeaa ja asiantuntevaa lakiapua. Lakipuhelimeen vastaa aina lakimies tai varatuomari. Lakimies puhelin on edullinen lakineuvonta puhelin.

*Lakipuhelin on maksullinen puhelin, josta saat lakineuvontaa puhelimitse. Puhelun hinta on 2,44 €/min+pvm. Jonotus on maksutonta. Laskutus tapahtuu kätevästi suoraan puhelinlaskulla.