Kalle kysyi:

Terve,

Tiedustelisin onko minulla oikeus laittaa kamera kuvaamaan omia autoja parkkipaikalla? Asun rivitalossa ja olen huomannut epäilyttävää toimintaa autojeni ympärilla ja jälkiä autossakin on ilkivallasta. Nyt haluaisinkin mustaa valkoisella että voinko rauhassa kuvata omaa parkkialuettani ennalta ehkäistakseni ilkivaltaa/selvittää ilkivallan tekijä kuvaamastani materiaalista.

Kiitos kysymyksestä!

Riippuen hieman parkkipaikan sijainnista ja siitä millä kiinteistöllä se sijaitsee, on mahdollista, että se katsotaan puhtaasti julkiseksi paikaksi tai sitten yksityiseksi alueeksi, vailla kotirauhan suojaa. Koska kysymyksessä on näiden tietojen perusteella julkinen paikka, on lähtökohtaisesti sallittua käyttää kameravalvontaa alueella. Vastinparina on kuitenkin yksityisyyden suoja, joka rajoittaa kuvaamista vain tiettyihin tilanteisiin. Selvää on, että kotirauhan suojaamaa aluetta ei saa kuvata. Kotirauhan suojaamiksi alueiksi lasketaan muun muassa rappukäytävät, huoneiston sisäosat jne. Pääsääntöisesti kuitenkin taloyhtiön piha tai parkkipaikka ei ole kotirauhan suojaama alue. Mikäli kuvaaminen tapahtuu kotirauhan suojaamalla alueella, on kyseessä rikoslain alainen teko, joka pääsääntöisesti täyttää salakatselun tunnusmerkistön.

Nykyisen tietosuojalainsäädännön perusteella kuvatessa syntyy henkilörekisteri, mikäli henkilöt ovat tunnistettavissa valvontakamera kuvasta. Tässä tilanteessa kameravalvonnasta tulee ilmoittaa näkyvästi. Mahdolliset virheet tietosuojalainsäädännön noudattamisessa voivat aiheuttaa sekä vahingonkorvausvelvollisuuden että rikoslain alaisia sanktiota.

Asiaan vaikuttaa lisäksi myös se, että jos kyseessä on taloyhtiön omistuksessa oleva alue, tulee lähtökohtaisesti kaikilta sekä osakkeenomistajilta että mahdollisilta vuokralaisilta saada nimenomainen lupa kameravalvontaan. Mahdollinen lupa ei poista edellä mainittua salakatseluproblematiikka ja vaikka valvonnan asentajalla on muiden lupa voi kyseessä silti olla salakatselua. 

Kiireellisissä tai pienissä asioissa voit soittaa lakipuhelimeen
0600-18000*, josta saat lakiapua.

Soittamalla lakipuhelimeen 0600-18000* saat nopeaa ja asiantuntevaa lakiapua. Lakipuhelimeen vastaa aina lakimies tai varatuomari. Lakimies puhelin on edullinen lakineuvonta puhelin.

*Lakipuhelin on maksullinen puhelin, josta saat lakineuvontaa puhelimitse. Puhelun hinta on 2,44 €/min+pvm. Jonotus on maksutonta. Laskutus tapahtuu kätevästi suoraan puhelinlaskulla.