Voit jättää jälkeläisillesi enemmän perintöä ennakoimalla asiat järkevästi etukäteen. Huono verosuunnittelu voi pilata asioita pitkäksi aikaa. Perintöveron määrään on mahdollista vaikuttaa laillisella verosuunnittelulla. Suunnittelu kannattaa kuitenkin tehdä harkiten tiettyjä ohjenuoria noudattaen.
Testamentti
Testamentti on perinnönjaossa erinomainen konsepti, jolla voi helposti vaikuttaa perintöveron määrään. Ehkäpä yksi järkevimmistä keinoista on määrätä testamentilla lapsenlapsille kullekin alle 20.000 euroa ilman perintöveroseuraamuksia. Kun lapsenlapsille on testamentattuna alle 20.000 euroa per lapsenlapsi, he eivät kärsi veroista millään tavoin. Testamentilla voidaan määrätä omille lapsille myös omistusoikeus tiettyyn omaisuuteen ja vaikkapa leskelle sen hallintaoikeus. Lapset maksavat pienempää perintöveroa, koska lesken hallintaoikeus luonnollisesti rasittaa heidän omistustaan. Näin ollen lapsi ei esimerkiksi voi myydä omistustaan ilman lesken suostumusta. Mikäli hallintaoikeus on määrätty elinikäisenä, rasituksen arvo lasketaan hallintaoikeuden haltijan eliniänodotuksen mukaan siten, että rasitus on sitä suurempi, mitä kauemmin lesken arvioidaan käyttävän omaisuutta. Huomionarvoista on, että hallintaoikeudesta ei makseta lainkaan perintöveroja. Sen sijaan hallintaoikeuden perusteella esimerkiksi mökin kiinteistöverot ja asunnon yhtiövastikkeet maksetaan hallintaoikeuden haltijan eli esimerkiksi lesken pussista.
Kesämökki
Moni suomalainen omistaa kesämökin. Ikääntyessään kesämökin omistajat alkavat pohtia mökin tulevaisuutta. Olisiko järkevintä pilkkoa kesämökin omistus ja lahjoittaa se osina perillisille vielä omana elinaikana? Tällä tavoin perintöveroa voidaan säästää ja lahjaveroa tulee vähemmän maksettavaksi. Lahjaveroa maksetaan progressiivisesti ja kun lahja jakaantuu useammalle henkilölle, progressiivinen verotus alenee.
Mökin omistajat usein miettivät miten mukavaa olisi säilyttää mökki omassa suvussa. Mökin omistajat useimmiten uskovat, että mökin saava sisaruskatras kyllä pysyy sovussa ja mökin suhteen ei tule ongelmia. Mökin alkuperäiset omistajavanhemmat voivat jättää itselleen hallintaoikeuden mökkiin. Tämä pienentää lahjaveroa lisää, koska se rasittaa lahjoitetun omaisuuden arvoa.
Voi kuitenkin olla, että aikuiset sisarukset eivät pysy sovussa, jos mukaan astuu sisarusten puolisoita ja lapsia. Joku perillisissisaruksista saattaa kuolla ja mukaan astuu menehtyneen sisaruksen perikunta. Yksi skenaario myös on, että ajan saatossa ketään ei enää kiinnosta työllistävä mökkiympäristö ja keveä ulkomaanlomamatka houkuttelee enemmän kuin mökin raskaat kunnostustyöt. Pahimmillaan mökille ei jaksa mennä enää kukaan ja mökin arvo laskee silmissä. Voi olla, että joku sisaruksista haluaa mökin myydä, mutta muut eivät myyntiin suostu. Kiinteistöverot mökistä juoksevat kuitenkin jatkuvasti ja yhteisomistajuudesta on voinut syntyä totaalinen katastrofi. Toisinaan voisi olla hyvä idea esimerkiksi myydä mökki pois ennen kuolemaa ja näin mökin sijaan perintönä olisi käteisvaroja.
Käteisen lahjoittaminen
Niin sanotusti ”perintöä” voi eläessään antaa lahjoittamalla riihikuivaa rahaa, mikäli se tuntuu itselle sopivalta vaihtoehdolta. Rahaa voi lahjoittaa ilman veroseuraamuksia yhteensä alle 5.000 euroa kolmen vuoden välein. Tämä on hyvä vaihtoehto hieman suurempia rahasummien antamiseen esimerkiksi lapsenlapsille.
Asiantuntevat lakimiehemme helpottavat perintöjärjestelyn toteuttamista ja varmistavat, että asiassa tulee noudatettua oikeita muotosäädöksiä. Sijaintimme on Helsinki – toimialueemme koko Suomi. Asianajoa luottamuksella ja taidolla.