Yhä useampi yksityishenkilö kärsii maksuvaikeuksista ja omaa taloutta rasittaa suuret velkamäärät. Usein tilanne eskaloituu siihen, että henkilö ajautuu maksamaan uudella velalla vanhaa velkaa ja lopulta velat päätyvät ulosottoon. Velkojen päätyminen ulosottoon voi aluksi tuntua katastrofaaliselta maksuhäiriömerkinnän myötä, mutta usein ulosottoon päätyminen tuo tietynlaista helpotusta velkatilanteeseen. Ulosotto voi olla helpotus tai jopa järkevää, jos lisävelkaantuminen päättyy sen myötä. Kun velat ovat ulosotossa, ei tarvitse enää joka päivä miettiä maksujärjestelyitä ja odotella perintäkirjeiden tipahtamista postilaatikkoon.

Käräjäoikeuden vahvistama yksityishenkilön velkajärjestely tuo lopullisen helpotuksen monen velallisen elämään. Velkajärjestelyssä velkoja maksetaan oman maksukyvyn mukaan tavallisesti kolme tai viisi vuotta ja loput maksamatta jääneet velat saa anteeksi. Maksuohjelmassa velalliselle vahvistetaan tietty kuukausisumma, jota maksetaan velkojille maksuohjelman keston ajan. Tämä velkojille maksettava kuukausisumma lasketaan realistisesti vähentämällä tuloistasi menosi. Laskentatapa on siis erilainen kuin esimerkiksi ulosoton ja usein ulosottoa kevyempi. Jos velallinen on täysin maksukyvytön, velkoja ei tarvitse maksaa lainkaan ja viiden vuoden pituisen maksuohjelman päätyttyä, velat annetaan anteeksi. Lähtökohtana on kolmen vuoden maksuohjelma, mutta perustellusta syystä se voi olla lyhempikin. Maksuohjelmaa voidaan pidentää enintään viiteen vuoteen, jos käräjäoikeus katsoo, että velkaantumiseen liittyy jonkinlainen velkajärjestelylain mukainen esteperuste. Velkajärjestelyyn hakeutuessa velkojen määrällä ei ole väliä, sinun tulee olla maksukyvytön velkoihisi nähden.

Omasta omistusasunnostakaan ei välttämättä tarvitse luopua velkajärjestelyn aikana. Velkajärjestelyssä on toisinaan mahdollista säilyttää omistusasunto, jolloin maksuohjelma kestää tavallisesti noin kymmenen vuotta. Omistusasunnon säilyttäminen edellyttää, että maksuvaraa riittää myös mahdollisen asuntolainan maksamiseen. Myös kohtuuhintainen auto on mahdollista säilyttää velkajärjestelyssä, mikäli tarvitset sitä esimerkiksi työmatkoihin. Mikäli sinulla on puolisosi kanssa yhteistä velkaa, voi olla järkevää hakeutua yhdessä velkajärjestelyyn.

Kun olemme avustaneet sinua velkajärjestelyhakemuksen laatimisessa, hakemuksesi lähetetään oman tuomiopiirisi käräjäoikeuteen. Hakemus menee velkojillesi lausuttavaksi ja velkojat voivat vastustaa halutessaan velkajärjestelyä. Lopullisen päätöksen järjestelyn aloittamisesta tai hylkäämisestä tekee oikeus kokonaisharkinnan perusteella.

​Haluatko lopullisen helpotuksen velkaongelmiisi? Ota meihin yhteyttä, niin laadimme velkajärjestelyhakemuksen puolestasi ja olemme tukenasi koko hakuprosessin ajan. Haluamme olla mukana auttamassa sinua aloittamaan uuden alun elämässäsi!

Tutustu sisarsivustoomme www.velkajarjestelyyn.fi josta saat lisätietoa ja voit täyttää velkajärjestelylomakkeen, jolla arvioimme sinun tilanteesi!

Kiireellisissä tai pienissä asioissa voit soittaa lakipuhelimeen
0600-18000*, josta saat lakiapua.

Soittamalla lakipuhelimeen 0600-18000* saat nopeaa ja asiantuntevaa lakiapua. Lakipuhelimeen vastaa aina lakimies tai varatuomari. Lakimies puhelin on edullinen lakineuvonta puhelin.

*Lakipuhelin on maksullinen puhelin, josta saat lakineuvontaa puhelimitse. Puhelun hinta on 2,44 €/min+pvm. Jonotus on maksutonta. Laskutus tapahtuu kätevästi suoraan puhelinlaskulla.